twitter

Napovedujemo: 35. Slovenski knjižni sejem, od 26. novembra do 1. decembra 2019

Literatura

Pesnik Ottó Tolnai se je rodil leta 1940 v mestu Kanjiža v Vojvodini. Je eden najprepoznavnejših glasov sodobne madžarske književnosti, ki tudi danes živi v Srbiji, v mestu Palić blizu Subotice. Poleg pesniškega ustvarjanja je izredno dejaven na področju literarnega prevajanja, kjer si je prav tako pridobil izjemno prepoznavnost. Delal je kot urednik na Radiu Novi Sad, trenutno pa je glavni urednik literarne revije Ex Symposion. Prvo pesniško zbirko je izdal leta 1963. Tolnai sicer ustvarja tudi prozna in dramska dela. Njegovo monodramo z naslovom Bayer aspirin je v režiji Miklósa Jancsója leta 1981 v Novosadskem gledališču uprizorila Katalin Ladik, ki je lani razstavljala tudi v ljubljanskem MSUM-u. Bil je zadnji predsednik Jugoslovanskega društva pisateljev, katerega član je bil med letoma 1966 in 1990. Njegovo delo je ovenčano s številnimi madžarskimi in mednarodnimi nagradami. Lani je bil častni gost ptujskega festivala Dnevi poezije in vina.

Neki kritik ga je nekoč oklical za pesnika narave. Po pravici: Tolnaijeva vitalistična observacija se najpogosteje dotika sinjine morja, okolice mesta Palić in vsakdanjih predmetov, ki pesnika obdajajo z zaščitniško ljubeznijo. V njegovih verzih, ki utripajo tako živo, kot bi bili slike, se utelešajo poslednja desetletja Jugoslavije in vsakdanje življenje v Vojvodini. Zaradi izjemnega načina upesnjevanja so pesnikovo pisavo upravičeno pripoznali za eno stilsko najbolj dovršenih v sodobni madžarski književnosti.

Izbrane pesmi Otta Tolnaija bodo na Slovenskem knjižnem sejmu izšle pri založbi LUD Literatura, nekaj njegovih pesmi pa je vključenih tudi v antologijo sodobne madžarske poezije, ki je izšla pri založbi Beletrina. Pogovor z Ottom Tolnaijem bo potekal na programu Panorama madžarske poezije na Pisateljskem odru 21. novembra, z začetkom ob 19. uri.

Program 34. SKS za android in iOS