Knjižni sejem logo

  POZOR: e-Slovenski knjižni sejem podaljšujemo do:

  sobote, 5. decembra, do 24.00.

  Knjiga leta 2020

  Veliko nagrado prejme ...

  Boštjan Videmšek: Plan B. Fotografije Matjaž Krivic. Založba UMco

  Glasujte za knjigo leta 2020

  Prevod je temeljno orodje globalizacije literature in tudi mladinske književnosti. Se prevajanje mladinskih besedil razlikuje od prevajanja besedil za odrasle? Katera so kultna besedila, v katerih jezikih nastajajo? Kaj določa njihovo vrhunskost in kaj vrhunski prevod? Je prevajanje drugače ustvarjalno kot avtorska besedila? Kje je v prevajanju postavljena meja med zvestobo izvirniku in prevodnimi strategijami, ki upoštevajo prejemnika besedila? Je prevajanje dedno? Kakšnega spola so pošasti, še posebej prevajalske?

  O vsem tem se s pesnikom, romanopiscem, esejistom, prevajalcem, glasbenikom in skladateljem Milanom Deklevo ter njegovo hčerko prevajalko in filmsko producentko Nino Dekleva pogovarjata Barbara Pregelj in Julija Potrč Šavli.

  Mirko Tratnik, danes 92-letnik čilega zdravja in odličnega spomina, se je v začetku 70. let kot poslanec in direktor pomembnega podjetja Simplex znašel v nemilosti politike. V času obračuna z liberalci so zoper njega uvedli preiskavo in ga na montiranem procesu obsodili na zaporno kazen. Po 50 letih je svojo življenjsko zgodbo od vajenca do direktorja in poslanca ter zapornika opisal v knjigi Vedno prvi. Razkriva povezave med politiko (Mitja Maček Matija) in gospodarstvom (IMP Ljubljana) pri uničenju konkurence in brezobzirnim obračunom z drugače mislečimi.
  Predstavitev najnovejše knjige Lorcove poezije. Sodelujejo: ilustrator Gabriel Pacheco in prevajalca Igor Saksida in Barbara Pregelj
  Kdo so pravi vplivneži? Kdo so zares naši vzorniki? Prisluhnite piscu novega stripa Znamenitni – imenitne zgodbe znamenitih osebnosti, ki je za vas pripravil kratek sprehod z nekaterimi »vplivneži«, ki so delovali na območju današnje Slovenije. Spoznajte slikovite zgodbe o Ivani Kobilca, Janezu Puhu, Edu Rusjanu, Pavli Jesih in še nekaterih, ki so s pogumom, drznostjo in jasnimi cilji spreminjali svet v boljši prostor ter v domači in svetovni zgodovini pustili močan pečat. Stripovsko zanimivo bo!
  Predstavitev knjige in risanke Mihec in živali - pogovor

  Program

  Katalog razstavljalcev

  Vrtiljak naslovnic

  Založbe priporočajo

  1
  Dni
  1
  Dogodkov
  1
  Dogodkov razstavljalcev
  1
  Razstavljalcev
  Pred nami je 60. Jazz festival Ljubljana. Letošnji program še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Lahko zatrdimo, da še nikoli doslej nismo bili priče tako močno razvejanemu glasbenemu dogajanju v Sloveniji s številnimi avtorji in glasbeniki, ki delujejo v širokem polju jazza. Pogumni pristopi in odlične izvedbe so naju prepričali, da mora biti festival prav tako pogumen. Poslanstvo Jazz festivala Ljubljana je zagotoviti prostor novim snovanjem. Želiva, da bi vsi delovali v smeri, da bosta tako letošnja kot jubilejna izvedba festivala prihodnje leto najlepši praznik glasbe za domačo in mednarodno glasbeno skupnost ter številne obiskovalce.

  Prvi veliki korak v tej smeri je letošnja ponudba desetih brezplačnih koncertov v Parku Cankarjevega doma. Poudarek je na predstavitvah domačih zasedb in slovenskih glasbenikov kot vodij ali delov mednarodnih zasedb. Poleg tega bo Park prostor še za novi Oder pri starem drevesu, kjer bo z godbenimi vložki posegala mlada, nadobudna generacija glasbenikov, ki v svojem ustvarjanju razmišljajo kreativno. V Parku bo potekalo celodnevno dogajanje, namenjeno tako posameznikom kot družinam. Kot je že običaj, bomo pripravili tudi poseben program za najmlajše.

  Prenovljeni koncept festivala je lahko uspešen samo s podporo občinstva. Od samega začetka oblikovanja letošnjega programa sva imela v mislih vaše zadovoljstvo in sloves programsko najbolj drznega festivala v Evropi*. Meniva, da se drznost ne izkazuje samo z imeni uveljavljenih izvajalcev, ampak tudi s spodbujanjem domače ustvarjalnosti, ki lahko zaživi najbolje, kot je mogoče, samo z vašo podporo.

  Dobrodošli v neomejeni kozmos kreativnosti in glasbenih užitkov!

  Bogdan Benigar, programski vodja 60. jazz festivala ljubljana

  Bogdan Benigar

  programski vodja 60. Jazz festivala Ljubljana

  Cankarjev dom
  Vodja programa jazza in glasb sveta


  Edin zubčevič, programski vodja 60. jazz festivala ljubljana

  Edin Zubčević

  programski vodja 60. Jazz festivala Ljubljana
  Morfem založba
  MIŠ založba
  Didakta založba
  Založba Grlica
  Založba Mladinska knjiga
  Medijski pokrovitelji

   
  Pokroviteljica velike nagrade SKS – knjiga leta 2020