NAZAJ
Podelitev nagrade knjiga leta 2020
Podnaslov
Velika nagrada Slovenskega knjižnega sejma
Povezovalec
Luka Novak
Prireja
Slovenski knjižni sejem
Gostje
dr. Tone Smolej
Tip dogodka
prenos v živoDeli povezavo:
Urnik:
pet., 27. 11. 2020
18.00–19.00
Na spletu

Opis:
Knjiga leta 2020, velika nagrada Slovenskega knjižnega sejma
Nagrada, ki združuje strokovnost in priljubljenost

Verjamemo, da imajo knjige v slovenski družbi posebno poslanstvo: s pisano besedo smo se vzpostavili kot narod, knjige so nas ohranjale in sooblikovale. Zavedamo se, da pot od rokopisa do knjige vključuje številne avtorje in strokovnjake, ki sodelujejo in delijo veščine in znanja na poti do končnega izdelka, ki je 500 let od iznajdbe tiska še zmeraj vsakič znova nov in svež. Zato želimo z nagrado opozoriti na dosežke slovenske založniške stroke, z njeno večplastnostjo, ki ocenjuje tako vsebinsko kot tudi likovno in grafično plat knjig, pa poudariti, da je knjiga celostna stvaritev.

Strokovna žirija vsako leto iz celoletne bere izvirne slovenske knjižne produkcije izbere presežke v različnih žanrih in nominira 5 knjig, med katerimi obiskovalci sejma z glasovanjem izberejo najboljšo. Letos bo glasovanje potekalo na spletni strani sejma, za vas vabiimo, da z glasovanjem sodelujete pri končnem izboru, katera bo knjiga leta 2020.

Žirija je letos pod vodstvom predsednika prof. dr. Toneta Smoleja nominirala naslednje knjige:

Miha Kovač: Berem, da se poberem. 10 razlogov za branje knjig v digitalnih časih. Mladinska knjiga založba (kategorija priročnik)

Jože Pirjevec: Partizani. Cankarjeva založba (kategorija humanistika, strokovna monografija)

Petra Pogorevc: Rac. Beletrina (kategorija literarno delo)

Ivan in Zoran Smiljanić: Črni plamen. Požig Narodnega doma v Trstu. Založba ZRC (kategorija strip in grafični roman)

Boštjan Videmšek: Plan B. Fotografije Matjaž Krivic. Založba UMco (kategorija humanistika, publicistika)

Predsednik žirije dr. Tone Smolej je ob izboru povedal:

Žirija, sestavljena iz treh članic in dveh članov, letos ni imela lahkega dela, saj so založbe predlagale nad sedemdeset knjig, sama pa je evidentirala še dodatne naslove. Skladno s pravilnikom je izbrala knjige štirih različnih žanrov. Ker je zaznala veliko kakovostnih naslovov s področja humanistike (kar nekaj jih je bilo tudi o epidemiji), se je odločila, da bo v tem žanru nominirala dve knjigi, in sicer Plan B Boštjana Videmška in obsežno monografijo Partizani Jožeta Pirjevca. Z nominacijo stripa Črni plamen Zorana in Ivana Smiljanića pa se je žirija spomnila stoletnice požiga Narodnega doma v Trstu. Ker je poslanstvo nagrade tudi v promociji branja, je soglasno izbrala tudi priročnik Berem, da se poberem Mihe Kovača. Zaradi izjemne kulturološke vrednosti pa je nominirala biografski roman Rac Petre Pogorevc. Spoštovane bralke, cenjeni bralci, pred vami je pet nominiranih del, Knjigo leta 2020 pa morate med njimi izbrati sami!