Cankarjeva klet

  Esejistični pripovedni jezik - Avtoštop

  Soorganizator dogodka: založba Litera

  Sodelujoči: Tone Peršak, vodi: Tonja Jelen.

  Novi roman Toneta Peršaka Avtoštop nam ponuja razmišljanje o zgodovinskem dogajanju okoli burnega leta 1968. Protagonist Tone se na svojem potovanju brezkompromisno loteva vprašanj o takratnem političnem sistemu v Jugoslaviji, ki ga predvsem kritično ovrednoti, obenem pa ga primerja s frankizmom. Prav tako nam razkrije kapitalistični svet v zahodni in severni Evropi, ki že omogoča drugačno življenje, kot ga je bil vajen skromni enaindvajsetletni mladenič, živeč v Pomurju in Ljubljani. V svojem značilnem esejističnem duhu se Tone Peršak sooča z vprašanjem o svobodi ter njenem kršenju in omejevanju, mejo med skupnostjo in individualizmom ter blaginjo in revščino. Avtoštop je roman, ki mu je vredno odpreti platnice in se s protagonistom podati na pot.

  Predvajanje na spletu: torek, 23. 11. 2021

  Pod svobodnim soncem: največji slovenski ep v stripu

  Soorganizator dogodka: zavod Škrateljc

  Sodelujoči: Goran Vojnović, Damijan Stepančič, vodi: dr. Uroš Grilc

  Finžgarjevo besedilo je senzibilno in dramaturško dinamično za stripovsko izdajo priredil Goran Vojnović, epske ilustracije je ustvaril Damijan Stepančič, spremno besedilo je prispeval prof. dr. Janez Bogataj, ki mu je bil Finžgar stari stric. Nastal je obsežen, pretresljiv in navdihujoč roman v stripu, ki na kar stopetdesetih straneh pripoveduje zgodbo o tem, kako so naši predniki iskali in si izbojevali prostor pod svobodnim soncem.

  Predvajanje na spletu: sreda, 24. 11. 2021

  Permakultura na vrtu in v življenju

  Soorganizator dogodka: Celjska Mohorjeva družba

  Sodelujoči: Bojca Januš, Andreja Sivec, Ivana Buklioska, vodi: Saša Ocvirk

  Kako na permakulturni način zasnovati svoj vrt, kako poskrbeti za domačo ozimnico, kako živeti čim bolj v skladu z naravo in s samim seboj, predvsem pa, kako vse to uskladiti z zahtevami službe, družine in vsega drugega. O tem bodo spregovorile: Bojca Januš iz Gajinega vrta, avtorica knjige Permakultura na vrtu in v življenju; permakulturna načrtovalka Andreja Sivec; in Ivana Buklioska, ki poskuša permakulturna načela vsak dan posebej tudi živeti.

  Predvajanje na spletu: četrtek, 25. 11. 2021

  Brez slepomišenja

  Soorganizator dogodka: Stane Padežnik in Zveza društev slepih in slabovidnih

  Sodelujoči: Stane Padesnik, Sebastjan Kamenik, Lucija Grm, Mitja Osolnik, Dušan Brešar Mlakar, Matej Žnuderl.

  Predstavitev avtorja knjige Brez slepomišenja ter knjižnega dela samega bo pospremilo branje dveh krajših črtic.  V drugem delu predstavljamo monografijo Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije  z naslovom Od točkopisa do e-bralca, ki je izšla ob praznovanju 100- letnice organiziranega delovanja slovenskih slepih in slabovidnih (najstarejše invalidske organizacije na Slovenskem). Njeni soavtorji in souredniki pa so: Luka Pavlina, Viktor Vertačnik in Staneta Padežnik.

  Predvajanje na spletu: petek, 26. 11. 2021

  Slovenski razkol - v pogovoru Jože Možina

  Soorganizator dogodka: Mohorjeva družba Celovec

  Sodelujoči: Jože Možina, vodi: Hanzi Filipič

  Zgodovinar Jože Možina je izdal epohalno delo o slovenski polpretekli zgodovini z naslovom Slovenski razkol. Z dokumenti in pričevanji utemeljena zgodovinska knjiga prinaša odgovor na temeljno oz. najbolj prestižno vprašanje slovenske novejše zgodovine: zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo.

  Predvajanje na spletu: sobota, 27. 11. 2021

  Sadovi lepe besede

  Soorganizator dogodka: Celjsko literarno društvo

  Sodelujoči: Matej Krajnc, člani CLD, vodi: Bojan Ekselenski

  Lepa beseda lepo mesto najde! Celjsko literarno društvo letos praznuje 20 let obstoja in ima silno pisan nabor literarnega udejstvovanja. Supernova je še vedno edina revija za fantazijsko književnost, ki ima za sabo pet let izhajanja. V reviji so tudi prevodi uveljavljenih tujih avtoric in avtorjev fantastike, čeprav je glavni poudarek na domačih prispevkih. Vsesledje je revija, ki jo društvo izdaja že od ustanovitve in je ob 20. obletnici malce drugačna. Predstavljamo tudi v zadnjem letu izdane knjige, zlasti lastno, lahko ji rečemo književno posebnost: Od neandertalske grobnice mimo Celjskega stropa po drugačni poti zgodovine. Na delavnici med zapiranjem in odpiranjem v času epidemije je nastala poezija, ki je unikatna po svoji tematiki. Zakaj Ulrik II Celjski ne bi mogel v trgovino? Kaj brani neandertalcu, da si ne kupi vozovnice za Luno?

  Predvajanje na spletu: nedelja, 28. 11.

  Okronana Slovenija

  Soorganizator dogodka: Buča, Sidarta

  Sodelujoči: Viki Grošelj, Irena Cerar, vodi: Mojca Volkar Trobevšek

  Med prvim koronskim zaprtjem države je alpinist in himalajec Viki Grošelj iz življenjskih limon iztisnil osvežilno limonado: zasnoval in prehodil je krožno pot, ki iz prestolnice vodi na Triglav, nato pa prek Stola in Grintovca domov. Poimenoval jo je Krona Slovenije in jo opisal v vodničku. V istem času je izkušena planinska avtorica, urednica in pripovedovalka Irena Cerar okronala svoje dolgoletno raziskovanje zamejstva ter ga popisala v dveh knjigah: vodniku Pravljične poti brez meja in v potopisnem prvencu Potepuški okruški. Z avtorjema, ki sta se vsak po svoje poklonila »eni najlepših pokrajin Evrope«, se bo pogovarjala Mojca Volkar Trobevšek.

  Predvajanje na spletu: ponedeljek, 29. 11. 2021

  Okrogla miza o cirkulaciji evropske literature in finančni podpori s strani EU

  Soorganizator dogodka: založba V.B.Z.

  Sodelujoči: Gabriela Babnik (prejemnica nagrade EU za književnost), Mateja Lazar (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji), Jedrt Lapuh Maležič (prevajalka), vodi: Robert Bobnič

  Okrogla miza in diskusija sta zaključni dogodek projekta Besede brez meja založbe V.B.Z., podprtega s sredstvi Evropske unije. Besede brez meja predstavljajo in preprašujejo obstoj družbeno odzivne literature v dobi družbenih, političnih in okoljskih pretresov. Tematika del, vključenih v projekt, je povezana z migracijami, ekologijo, vojnami in postopki identificiranja ter odnosom do drugega, pa naj bo to človek ali okolje. Razpon del sega vse od konkretne zgodovinske dinamike, kakršno najdemo v delu Sedem strahov Selvedina Avdića, do bolj abstraktnih plasti, kot so v delu Kokoschkova lutka Afonsa Cruza. V diskusiji se dotaknemo vprašanja, kakšno vlogo opravlja sodobna evropska literatura, predvsem na njenih robovih, tako političnih kot literarnih, pri projektu evropske integracije in njenih kritikah ter krizah? Ali je možno in nujno, da literatura preseže deklarativno odprtost in družbeno odzivnost, ki tudi s podporo evropskih institucij krojita kulturno ponudbo, onstran uradnega diskurza pa se spoprijemamo s precej drugačno realnostjo? Poleg tega se bomo dotaknili (trde) realnosti in prihodnosti slovenskega založniškega sistema ter vloge evropskih finančnih instrumentov v času tehnoloških, medijskih in ekonomskih sprememb pri produkciji, distribuciji, recepciji in konec koncev branju knjižnih del.

  Predvajanje na spletu: torek, 30. 11. 2021

  Spolnost v partnerskih odnosih - kako izboljšati partnerski odnos skozi spolnost, ki temelji na ljubezni in tantričnem pristopu

  Soorganizator dogodka: založba Primus in samozaložba Marjana Ogorevca

  Sodelujoči: Marjan Ogorevc, vodi: Maša Jelušič

  Kaj je spolnost, kakšen je njen pomen za kakovostno partnerstvo, katere oblike partnerstev poznamo (raznospolno, istospolno, več oseb v eni skupnosti)? Pogovor bo tekel tudi o težavh v partnerski zvezi zaradi različnih kulturnih in verskih opredelitev, o razlikah v spolnih potrebah partnerjev (libido). In o tantri kot rešitvi, s katero premostimo razlike v partnerskih odnosih, o tantri kot načinu izboljšanja odnosov, o tantri kot duhovni rasti.

  Predvajanje na spletu: sreda, 1. 12. 2021

  Kako razumeti priletnega alfa samca - pogovor ob novi knjigi Mihe Šaleharja

  Soorganizator dogodka: založba Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Miha Šalehar, vodi: Aleš Smrekar

  Kako se iz pustolovca zmote preobraziti v jezdeca upanja? In kako preživeti ob priletnem alfa samcu? Česa naj se človek veseli v naslednji etapi? Je smisel nova vera, ljubica, predrag avto? Vse to izvemo v novi knjigi Mihe Šaleharja Pustolovec zmote, v kateri se avtor spove grehov, prizna svoje zablode, iluzije in predsodke. V pogovoru pa smo izvedeli še nekaj več iz prve roke.

  Predvajanje na spletu: četrtek, 2. 12. 2021

  Pogovor s Spomenko in Tinetom Hribarjem ob izidu skupne knjige - Slovenski razkoli in Slovenska sprava

  Soorganizator dogodka: založba Ciceron

  Sodelujoči: dr. Spomenka Hribar, dr. Tine Hribar, Peter Kovačič Peršin, vodi: dr. Iztok Simoniti

  Avtorja, dr. Spomenka Hribar in dr. Tine Hribar, oba ena od prvih strategov in tudi praktičnih nosilcev slovenskega osamosvajanja ter  tem slovenske državnosti, hkrati pa pobudnika in iskrena zagovornika slovenske sprave. Vsak s svojega zornega kota, a z združenimi močmi in iz skupnih etičnih izhodišč, sta se lotila mučnega, nikakor ne razrešenega vprašanja slovenske sprave po globokem razkolu med drugo svetovno vojno na Slovenskem  in po njej - po zadnjem od treh razkolov, ki so usodno zaznamovali in še vedno krojijo ter zastrupljajo politično-strankarske, kulturne in splošno-družbene odnose v Sloveniji ter nam zapuščajo dediščino, ki jo lahko poimenujemo s skupnim, zloveščim imenom - valjhunstvo.

  Predvajanje na spletu: petek, 3. 12. 2021

  Kvantna mehanika

  Soorganizator dogodka: Založba Univerze v Ljubljani

  Sodelujoči: prof. dr. Anton Ramšak, profesor fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, dr. Matevž Rudolf, predstojnik Založbe Univerze v Ljubljani, vodi: doc. dr. Jernej Mravlje, Institut Jožef Stefan

  Pri Založbi FMF je v sklopu Založbe UL izšla knjiga prof. dr. Antona Ramšaka z naslovom Kvantna mehanika, ki prva v slovenščini celovito obravnava teorijo in uporabo kvantne mehanike, tudi v današnjem vsakdanjem življenju. Na področju kvantne mehanike je v tujini veliko kakovostnih del različnih stopenj zahtevnosti in z različnimi poudarki glede izbire snovi, v slovenščini pa takšne knjige do zdaj ni bilo. Pričujoče delo tako zapolnjuje to vrzel. Na pogovor o kvantni mehaniki so vabljeni vsi, ki si želijo bolje spoznati moderne povezave med kvantno fiziko, kvantnim računalništvom in interpretacijami kvantne mehanike znotraj teorije vzporednih svetov.

  Predvajanje na spletu: sobota, 4.12. 2021

  Adijo, Alzheimer - pomoč za skrinjico spomina

  Soorganizator dogodka: Domus LITISIA

  Sodelujoči: dr. Iztok Ostan, vodi: Alenka Kolenc Krajnik

  Predavatelj bo govoril o odkritju nevrologa dr. Bredesena, da k razvoju Alzheimerjeve bolezni prispeva kar 36 dejavnikov. V svoji knjigi, prevod z naslovom Adijo, Alzheimer, izdan pri založbi Domus LITISIA (2020), opisuje uspešno metodo zdravljenja te bolezni, imenovano ReCode (program za preprečevanje in zdravljenje kognitivnega upada). Za zdravljenje in preprečevanje demence je med drugim pomembno, da vsak dan ne jemo vsaj (zaporednih) dvanajst ur, vsekakor pa nehamo jesti vsaj tri ure pred spanjem, da se izogibamo sladkorju in sladkim jedem, hodimo vsaj pol ure na dan, poskrbimo za trdno spanje tudi z uživanjem melatonina, … Vse to je pomembno za našo »skrinjico spomina« - možgane.

  Predvajanje na spletu: nedelja, 5. 12. 2021

  Organizator 37. slovenskega knjižnega sejma je Gospodarska zbornica Slovenije.
  Javna agencija za knjigo RS je partner 37. SKS 2021