Cicifest - program

  Rozimnica

  Soorganizator dogodka: založba Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Andrej Rozman Roza

  Pogovarjanje je bližina in toplina,
  s pogovarjanjem smo družina in skupina.
  S pogovarjanjem se človek s človekom prepleta,
  s pogovarjanjem smo mreža tudi zunaj interneta.
  Andrej Rozman Roza je eden najizvirnejših in najboljših sodobnih ustvarjalcev za otroke pri nas.
  Antologija Rozimnica zajema iz njegove bogate shrambe pesmi, zgodb in ugank. Stopimo z Rozo v  rahločuten in humoren svet.

  Predvajanje na spletu: torek, 23. 11. 2021

  Pravljična in literarna Ljubljana

  Soorganizator dogodka: založba Morfem

  Sodelujoči: Milena Mileva Blažić, Mateja Kregar Gliha, vodi: Ana Pandur

  Predstavitev knjige in literarnih kotičkov Ljubljane
  Naše mesto je lahko pravljično! Mesto, v katerem živimo, mesto, kakršnega si zamišljamo v svojih sanjah ali mesto onkraj domišljije!
  Pogovarjali se bomo s prof. dr. Mileno Milevo Blažić, eno najvidnejših strokovnjakinj na področju mladinske književnosti, in Matejo Kregar Gliha, ki najbolje od vseh pozna vse skrite kotičke, ki jih opisuje knjiga Pravljična in literarna Ljubljana.  
  Knjiga je izšla pri založbi Morfem, namenjena pa je otrokom, predvsem osnovnošolcem, pa tudi dijakom, da skupaj s svojimi starši, učitelji ali mentorji na sprehodih, izletih, ekskurzijah in obiskih odkrivajo nove plati naše prestolnice, ki odsevajo v literarnih delih slovenskih (predvsem mladinskih) avtorjev iz različnih obdobij.

  Predvajanje na spletu: sreda, 24. 11. 2021

  V vrtincu črk

  Soorganizator dogodka: založba Morfem

  Sodelujoči: dr. Aksinja Kermauner, mag. Nina Čelesnik Kozamernik, vodi: Ana Pandur

  Pogovor se bo vrtel okoli tega, kaj sploh so posebne potrebe, kako otrokom in odraslim predstaviti to tematiko ter kako ustvarjati okolje, v katerem lahko ljubeče sobivamo, se spoznavamo in se učimo drug od drugega. Pred nami je nova slikanica V vrtincu črk, ki govori o manj znanem, t.i. skotopičnem sindromu ozirom sindromu Helen Irlen.

  Predvajanje na spletu: četrtek, 25. 11. 2021

  Bibi in Gusti s pravljičarko Ido Mlakar Črnič

  Soorganizator dogodka: založba Didakta

  Sodelujoči: Ida Mlakar Črnič

  Vabljeni na virtualno srečanje s pravljičarko Ido Mlakar Črnič in predstavitev njene nove, že sedme knjige iz zbirke o Bibiju in Gustiju: “Kako sta Bibi in Gusti ozmerjala čas”.
  Jesen je in Bibi in Gustija čaka mnogo opravil. Pograbiti je treba listje, pospraviti drvarnico in skuhati malinovo marmelado, še preden vse sadeže izmaknejo škorci in … Gusti. Časa pa zmanjkuje, zato je treba nekaj ukreniti – času bosta naredila zapik .

  Predvajanje na spletu: petek, 26. 11. 2021

  Zajčkova hišica in tristo zajcev

  Soorganizator dogodka: založba Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Anja Štefan

  Anja Štefan nas bo popeljala v svet pravljic in pesmi – med zajce in zajčke.
  Zajčkova hišica je odlična slikanica dveh izjemnih umetnic Anje Štefan in Hane Stupica. Vsak od nas se kdaj znajde v stiski in kako dobro je, če si pomagamo, ko je težko. S kakšno naklonjenostjo, dobrosrčnostjo ter odločnostjo gozdne živali pomagajo zajčku, ki mu je nevihta zalila hišico. Kakšna skupnost, kakšno veselje in kakšna moč.

  Predvajanje na spletu: sobota, 27. 11. 2021

  Kaj imajo skupnega psi, mačke, sloni in žabe?

  Soorganizator dogodka: založba Miš

  Sodelujoči: Ivan Mitrevski, vodi: Tina Bilban

  Ivan Mitrevski se je rodil leta 1979 v Ljubljani. Končal je študij filozofije in sociologije kulture. Med študijem je začel svoje ilustracije in stripe objavljati v raznih revijah. V tistem času je postal del uredništva revije Stripburger, pozneje pa je bil tudi njen glavni urednik. S krajšimi premori je ves čas objavljal stripe in ilustracije. Ilustriral je že veliko knjig. Posebej rad ilustrira slikanice, izobraževalno literaturo in stripe. Ogromno časa porabi za skiciranje in domišljanje. Veliko manj za barvanje.

  Predvajanje na spletu: nedelja, 28. 11. 2021

  Na zabavo z Boštjanom Gorencem – Pižamo

  Soorganizator dogodka: založba Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Boštjan Gorenc – Pižama

  Le kdo ne pozna Pižame, priljubljenega prevajalca, stand up komika in avtorja uspešnic za otroke? Zaljubljen je v jezik in kjer je on, je tudi zabava. Tokrat nas pozdravlja iz svoje delavnice, kjer prevaja, v zadnjem času pa tam nastajajo njegove odlične slikanice. Skupaj z ilustratorjem Igorjem Šinkovcem sta ustvarila slikanici Kaj se skriva očku v bradi in Si že kdaj pokusil luno?, pravkar pa nastaja njeno nadaljevanje z naslovom Si že kdaj jezdil morskega konjička? Še čisto nova je njegova slikanica Botrovo darilo, ki jo je ustvaril skupaj z ilustratorko Ano Razpotnik Donati, in prinaša pomembno sporočilo dobrodelnosti. Prisluhnimo njegovemu doživetemu pripovedovanju iz kar treh slikanic.  


  Predvajanje na spletu: ponedeljek, 29. 11. 2021

  Arlan pod preprogo

  Soorganizator dogodka: založba Morfem

  Sodelujoči: Andrej Predin, Peter Škerl, vodi: Ana Pandur

  “Knjiga o družini, prijateljstvu, skritih svetovih in zamolčanih stvareh”


  Majhen deček se znajde v neznani deželi, v kateri prebivajo nadvse nenavadna bitja, takšna, ki se vsakodnevnemu pogledu zdijo odveč in nepotrebna. Pršice, katerih zadki svetijo na tnalu neba, Vsevedni Obliž in nežna Uhanka, rakec Izo ter številni drugi junaki. Življenje tukaj je lepo, če veš, kako ti je ime. Vendar je to tudi svet brezsrčnih inšpektorjev, ki preganjajo brezimne, med katere po dolgi poti spada izgubljeni deček. Ob podpori novih prijateljev se znajde na begu, iščoč svoje pravo ime, na poti pa druščino čakajo številne pustolovščine in preizkušnje.
  Pisatelj Andrej Predin nam bo v pogovoru razkril podrobnosti o knjigi, ilustrator Peter Škerl pa povedal več o ustvarjanju vidnega sveta zgodbe.

  Predvajanje na spletu: torek, 30. 11. 2021

  Za humanizacijo človeka

  Soorganizator dogodka: založba Morfem

  Sodelujoči: Svetlana Slapšak in Ciril Horjak, vodi: Tjaša Koprivec Vuga

  “Da bi na temino vsakdanjosti le posijal svit ...”

  V veku, ki komaj še zmore misel sočutja, ko v globočini kolektivne zavesti odzvanja »odstraniti odvečne«, je sleherni preudarek, ki v drugosti in drugačnosti zasliši narek preraščanja, na moč dragocen. Drugi (in drugačni) smo prej ali slej (lahko) tudi mi. Da bi dekolonizirali pojmovne predstave in človeka humanizirali, se zatresemo z viharjem, ki završi skozi likovno eksplozijo dvojice risoromanov. Epska pot Ilegalca in ganljiva izpoved Preživelih iz holokavsta sta oporna stebra srečanju antropologinje, doktorice antičnih študij in pisateljice Svetlane Slapšak ter mojstra stripa, slikarja, pripovedovalca in predavatelja Cirila Horjaka.
  Predvajanje na spletu: sreda, 1. 12. 2021

  Tronci

  Soorganizator dogodka: založba Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Nataša Konc Lorenzutti

  Pisateljica in dramska igralka Nataša Konc Lorenzutti nas bo popeljala v svet napete knjige o ljubečem družinskem življenju, nesoglasjih med sošolci ter prijateljstvu, poln topline, zaupanja in sočutja. 

  Predvajanje na spletu: četrtek, 2. 12. 2021

  Iz domišljije na papir

  Soorganizator dogodka: založba Morfem

  Sodelujoči: Peter Škerl, Polona Lovšin, Suzi Bricelj in Marta Bartolj, vodi: Ana Pandur

  Magija, čarobnost, vse, kar je v vsakdanjem svetu očem skrito. Kako domišljijo prelijemo v resničnost? Kako pravljice dobijo svojo podobo?

  Priznani slovenski ilustratorji bodo razglabljali o svojem ustvarjalnem procesu. Kako so se odločili za poklic ilustratorja, kakšna je bila pot do poklicnega ustvarjanja, kako izbirajo svoje projekte, na kak način se povezujejo s protagonisti zgodb. Spregovorili bomo o njihovih izzivih in še marsičem.

  Predvajanje na spletu: petek, 3. 12. 2021

  Mali vampirček

  Soorganizator dogodka: založba Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Izar Lunaček

  „Izar Lunaček pripoveduje“

  S stripovskim mojstrom Izarjem Lunačkom in z Zavodom Stripolis se bomo ob projekciji podob iz knjige podali v napete dogodivščine, polne zabave in tudi sočutja. Mali vampirček gre v šolo je prva knjiga v zbirki Stripeki avtorja Joanna Sfarja, enega najpomembnejših umetnikov novega francosko-belgijskega stripa. 


  Predvajanje na spletu: sobota, 4. 12. 2021

  Predstavitev zbirke Mojce Fatur

  Soorganizator dogodka: založba Chiara

  Sodelujoči: Mojca Fatur, Vesna Benedetič, vodi: Tina Košir

  Opis: Vsak človek je ene vrste letni čas. Če smo pa zares pogumni in si upamo biti vsi štirje letni časi naenkrat, se v našem življenju začnejo dogajati čudeži!

  Predvajanje na spletu: nedelja, 5. 12. 2021

  Organizator 37. slovenskega knjižnega sejma je Gospodarska zbornica Slovenije.
  Javna agencija za knjigo RS je partner 37. SKS 2021