Nagrade

  Schwentnerjeva nagrada

  Schwentnerjeva nagrada je priznanje za pomemben prispevek krazvoju založništva in knjigotrštva, za odličnost in preseganje povprečnosti, zadosežene poslovne uspehe, za inovativnost in kreativnost, za pedagoškiprispevek in predajanje znanja ter dosledno upoštevanje visokih moralnih inetičnih standardov. Nagrado bomo podelili na zaključni slovesnosti 5. 12. 2021.

  Komisija v sestavi Slavko Pregl, Janez Miš, Tine Logar in Bedita Mlinar je odločila, da letošnjo Schwentnerjevo nagrado prejme Pavle Učakar, likovni urednik v založbi Mladinska knjiga (od 1983 in do upokojitve leta 2020).


  O nominaciji Pavleta Učakarja so v založbi Mladinska knjiga zapisali:
  »Slovenija ima enega predsednika, dva nadškofa in enega likovnega urednika. Prvi je vrhovni poveljnik vojske, drugi načeluje vojski verujočih, tretji pa ima čisto drugačen vpliv, neke vrste mehko moč, ki jo simbolizira četica nadarjenih risark in risarjev na eni strani, na drugi strani pa praktično vsi ostali državljani, ki so se osebnostno in še kako drugače formirali ob podobah, natisnjenih v slovenskih slikanicah. Povsem jasno je torej, kdo od teh treh je zares in edinole nepogrešljiv, kateri ima najbolj vplivno in odgovorno delo. Eno je gotovo: likovni urednik ni fikus.«


  Pavle Učakar je v svoji skoraj 40 letni karieri likovnega urednika pomagal najti svojo likovno govorico množici ilustratork in ilustratorjev, ki danes sodelujejo s številnimi založbam. Po diplomi iz slikarstva je najprej urednikoval na založbi Partizanska knjiga, od leta 1983 pa vse do upokojitve leta 2020 je bil zaposlen na Mladinski knjigi, kot edini (knjižni) likovni urednik v državi. V teh letih je uredil nekaj tisoč slikanic in drugih ilustriranih knjig, še bolj pa je pomembno, da je prepoznal na stotine ilustratorjev in jim pomagal, da je njihov začetni talent prerastel v poznejše mojstrstvo.


  Iskreno čestitamo.

  Pavle Učakar, dr. Miha Kovač
  Dr. Miha Kovač, Pavle Učakar, Vladimir Kukavica

  Najboljša poslovna knjiga 2020 & 2021

  Po enoletnem predahu bosta Združenje Manager in Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS znova podelila naziv Najboljše poslovne knjige. Tokratni izbor bo zajemal bero dveh let, leta 2020 in 2021.


  Vsi veliki voditelji imajo eno skupno stvar: so strastni bralci. Direktorji podjetij s seznama Fortune 500 preberejo povprečno štiri do pet knjig na mesec. Branje je odlična investicija, pravi Adam Grant, profesor managementa in psihologije na Wharton School Univerzi v Pensilvaniji, v dveh urah se namreč lahko seznanite z modrostmi, za katere so avtorji porabili vsaj dve leti, da so o njih razmišljali ter jih oblikovali.


  Letos bo komisija, ki jo sestavljajo predsednik Janez Škrabec ter članice in člani Vladimir Kukavica, Marjana Lavrič Šulman, Enej Kirn, Petra Juvančič in Lovro Peterlin najboljšo poslovno knjigo izbirala izmed tistih, ki so pri izšle v letih 2020 in 2021. Razglasitev najboljše poslovne knjige bo na zaključnem dogodku Združenja Manager - Masters, ki bo 14. decembra 2021.
   

  Vabilo za nominacijo naslovov za naziv Najboljša poslovna knjiga 2020 & 2021

  Založbe vljudno vabimo, da za nagrado nominirate knjige, namenjene poslovni javnosti, ki ste jih v teh dveh letih izdali v vaši založbi. Kot nominacijo bomo šteli knjige, ki jih bomo na naslov Združenja Manager prejeli do srede, 1. decembra 2021.
  Naslov:
  Združenje Manager
  Dimičeva 13
  1504 Ljubljana, Slovenija

  Na kuveto napišite Najboljša poslovna knjiga in dodajte dopis z vašimi podatki.


   Veselimo se sodelovanja in vas lepo pozdravljamo.
  Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS


  Naj knjiga 2021

  Znana je Naj knjiga leta 2021. Med letošnjimi sedmimi nominiranimi knjigami so obiskovalci izbrali tisto, ki bo jutri, v soboto 4. 12. 2021 na slovesni zaključni prireditvi prejela veliko nagrado 37. slovenskega knjižnega sejma.
  Naj knjigo leta izberejo obiskovalci knjižnega sejma iz seznama knjig, ki jih izbere žirija iz nabora knjig, ki jih po svojem izboru na Zbornico založnikov in knjigotržcev posredujejo založbe. Žirijo imenuje upravni odbor sejma, letos pa je delovala v sestavi: dr. Igor Saksida, dr. Urška Perenič in Agata Rakovec Kurent. Do leta 2019 je glasovanje potekalo v času sejma, tako, da so obiskovalci glasovali z glasovalnimi lističi, od lanskega leta naprej pa smo glasovanje preselili na splet.
  Glasovanje je potekalo od 22. novembra do 2. decembra. Izbor sedmih nominiranih knjig je objavljen na spletni strani knjižnega sejma.

  Letos je za Naj knjigo 37. slovenskega knjižnega sejma glasovalo 3012 obiskovalcev sejma, na prva tri mesta pa so se uvrstile naslednje tri knjige:


  Prvo mesto: Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica (1196 glasov)  Močna izkušnja je močan odvod dobila v prav tako močni literaturi. Izkušnja moževe nenadne smrti v žen(sk)i izzove neverjetno bolečino, telesno in duhovno pogrešanje, ki človeka prežame do obisti, spodkoplje njegovo eksistenco, izzove občutke tesnobe, nemoči, a tudi srda in nekakšne norosti, preizpraševanja in samoanalize, da bi se pred razdiralnimi učinki duševnega pretresa slednjič lahko (re)konstruirala in na novo (iz)našla. Knjiga z drznim naslovom drzno premika meje in razbija tabuje, pa ne samo nekdanje, ampak tudi sočasne.


  Drugo mesto: Irena Cerar: Pravljične poti brez meja (661 glasov)


  Na pravljično pustolovščino od Trsta do Mure, od Jadrana do Alp, kjer se slovensko govori, smo prav vsi povabljeni. Avtorica se je pretkano poslužila slovenskega ljudskega pripovednega izročila, prek katerega bralca in popotnika seznanja z naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi posebnostmi krajev v slovenskem etničnem prostoru. Prav tako nas Pravljične poti opozarjajo na pomen nacionalne subjektivitete in medkulturne identitete, kakor prevevata vso kulturno dediščino.

  Tretje mesto: Irena Štaudohar: Kaj hoče ženska (433 glasov)  Irena Štaudohar v svoji knjigi raziskuje življenja posebnih žensk, da bi odgrnila tančico tega zapletenega vprašanja. Zanima jo, ali je ženska lahko svobodna, zaljubljena in hkrati srečna ali pa je ta želja vedno obsojena na neuspeh. Danes se namreč zdi skorajda bogokletno pisati in premišljevati o tem, da nas ne oblikujejo le okolica, pamet in talenti, temveč tudi strasti in ljubezni. V sodobnem svetu, v katerem si želimo užitke brez čustev, odnose brez bolečin in intimnost brez tveganja, se zdi ljubezen vedno bolj ogrožena.


  Literarni prvenec

  Nagrado za najboljši literarni prvenec 37. Slovenskega e-knjižnega sejma 2021 prejme Natalija Milovanović za knjigo Samoumevno (Center za slovensko književnost, 2021)

  Nominiranke in nominiranec za najboljši literarni prvenec 37. Slovenskega e-knjižnega sejma


  Žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Borut Gombač (član) in Diana Pungeršič (članica) je med knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominiranke in nominiranca za nagrado literarni prvenec 37. Slovenskega e-knjižnega sejma:

  Klemen Kordež: Hladna veriga (LUD Literatura, 2020)

  Nina Medved: Drseči svet (JSKD- revija Mentor, 2020)

  Natalija Milovanović: Samoumevno (Center za slovensko književnost, 2021)


  Teja Močnik: Kamni z Marsa (LUD Literatura, 2021)  
    

  Ime nagrajenca ali nagrajenke bo znano na dan začetka 37. Slovenskega knjižnega sejma,
  22. novembra, pogovoru z njim/njo pa boste lahko prisluhnili v oddaji Literarna matineja na valovih Radia Slovenija, Tretji program – program Ars, v sredo, 24. novembra, ob 11:05.

  Nagrado Kristine Brenkove 2021 za izvirno slovensko slikanico prejmejo:


  OSAMOSVOJITEV. Avtorica besedila Nataša Strlič, avtor ilustracij Damijan Stepančič. Miš založba, 2020.

  DEBELA PEKOVKA. Avtor besedila Peter Svetina, avtor ilustracije Peter Škerl. KUD Sodobnost International, 2020 (Gugalnica; Zbirka najboljših slikanic).

  FANT IZ PAPIRJA. Avtor besedila Nejc Gazvoda, avtorica ilustracij Hana Jesih. Hibird Books, 2021.

  Velika nagrada SKS - KNJIGA LETA 2020


  Glasovanje obiskovalcev največjega spletnega knjižnega sejma pri nas, v katerem so lahko sodelovali prav vsi obiskovalci, se je včeraj, 26. novembra, ob 24. uri zaključilo. Po preštetih glasovih sporočamo, da je je nosilka laskavega naslova knjiga leta 2020 - velike nagrade SKS

  Boštjan Videmšek: Plan B. Fotografije Matjaž Krivic. Založba UMco

  Posebno priznanje na področju e-založništva

  Velika nagrada SKS sprejema dvojnost knjižne forme. Naziv knjiga leta 2020 se podeljuje izbrani tiskani knjigi in v obliki posebnega priznanja za dosežke na področju elektronskega založništva in/ali popularizacije knjige.

  Prejemnik posebnega priznanja za e-založništvo je Gigafida 2.0, korpus pisne standardne slovenščine, ki ga upravlja Center za jezikovne vire in tehnologije.

  Katera knjiga bo prejemnica naslova knjiga leta 2020?

  Strokovna žirija iz celoletne bere izvirne slovenske knjižne produkcije vsako leto izbere presežke v različnih žanrih in nominira 5 knjig, med katerimi obiskovalci sejma z glasovanjem izberejo najboljšo. Glasovanje bo potekalo na spletu. Vabimo vas, da eni od nominirank namenite svoj glas in tako sodelujete pri končnem izboru prejemnice velike nagrade SKS – knjiga leta 2020. Glasovanje bo potekalo od 23. do 26. novembra 2020, zmagovalko pa bomo razglasili v petek, 27. novembra, ob 18. uri.
  Podelitev nagrad >>
  Sodelovanje prinaša knjigo
  Sodelujočim glasovalcem bo tri-članska komisija izžrebala pet nagrajencev, ki prejmejo knjigo.

  Pogoji sodelovanja
  Vsak glasovalec se vpiše z e-naslovom ter glasuje za eno od petih nominiranih knjig. Z oddanim glasom glasovalec dovoljuje uporabo e-naslova za potrebe obveščanja. Pri štetju glasov bomo upoštevali le en glas s posameznega IP-naslova.

  O varovanju osebnih podatkov >>

  Nagrada Radojke Vrančič

  Prejemnica letošnje nagrade Radojke Vrančič, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino prevajalcem, starim do 35 let, prevajalka Lara Unuk. Nagrado prejme za  sklop prevodov štirih romanov – Ilias Venezis Številka 31328 (Cankarjeva založba, 2019), Makis Citas Bog mi je priča (Beletrina, 2019), Kalia Papadaki Dendriti (Goga, 2019) in Mirto Azina Hronidi Eksperiment (KUD Police Dubove, 2020).

  Več >>
   

  Nagrada za literarni prvenec

  Nagrado za najboljši literarni prvenec 36. Slovenskega knjižnega sejma 2020 prejme BORUT KRAŠEVEC za knjigo AGNI (LUD Šerpa, 2020). Nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, je izbrala žirija v sestavi Diana Pungeršič (predsednica), Žiga Rus (član) in Veronika Šoster (članica). Predstavitev nagrajenca bo v okviru programa 36. Slovenskega knjižnega sejma potekala v sredo, 25. novembra, ob 11. uri v oddaji Literarna matineja na  ARS – 3. programu Radia Slovenija.

  Organizator 37. slovenskega knjižnega sejma je Gospodarska zbornica Slovenije.
  Javna agencija za knjigo RS je partner 37. SKS 2021