Nagrade

  Schwentnerjeva nagrada

  Primož Premzl je prejemnik letošnje Schwentnerjeve nagrade za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za odličnost in preseganje povprečnosti, za dosežene poslovne uspehe, za inovativnost in kreativnost, za pedagoški prispevek in predajanje znanja ter dosledno upoštevanje visokih moralnih in etičnih standardov. V okviru Slovenskega knjižnega sejma jo podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) pri Gospodarski zbornici Slovenije.

  Obrazložitev Schwentnerjeve nagrade 202 >>

  Velika nagrada SKS - KNJIGA LETA 2020

  Glasovanje obiskovalcev največjega spletnega knjižnega sejma pri nas, v katerem so lahko sodelovali prav vsi obiskovalci, se je včeraj, 26. novembra, ob 24. uri zaključilo. Po preštetih glasovih sporočamo, da je je nosilka laskavega naslova knjiga leta 2020 - velike nagrade SKS

  Boštjan Videmšek: Plan B. Fotografije Matjaž Krivic. Založba UMco

  Posebno priznanje na področju e-založništva

  Velika nagrada SKS sprejema dvojnost knjižne forme. Naziv knjiga leta 2020 se podeljuje izbrani tiskani knjigi in v obliki posebnega priznanja za dosežke na področju elektronskega založništva in/ali popularizacije knjige.

  Prejemnik posebnega priznanja za e-založništvo je Gigafida 2.0, korpus pisne standardne slovenščine, ki ga upravlja Center za jezikovne vire in tehnologije.

  Katera knjiga bo prejemnica naslova knjiga leta 2020?

  Strokovna žirija iz celoletne bere izvirne slovenske knjižne produkcije vsako leto izbere presežke v različnih žanrih in nominira 5 knjig, med katerimi obiskovalci sejma z glasovanjem izberejo najboljšo. Glasovanje bo potekalo na spletu. Vabimo vas, da eni od nominirank namenite svoj glas in tako sodelujete pri končnem izboru prejemnice velike nagrade SKS – knjiga leta 2020. Glasovanje bo potekalo od 23. do 26. novembra 2020, zmagovalko pa bomo razglasili v petek, 27. novembra, ob 18. uri.
  Podelitev nagrad >>
  Sodelovanje prinaša knjigo
  Sodelujočim glasovalcem bo tri-članska komisija izžrebala pet nagrajencev, ki prejmejo knjigo.

  Pogoji sodelovanja
  Vsak glasovalec se vpiše z e-naslovom ter glasuje za eno od petih nominiranih knjig. Z oddanim glasom glasovalec dovoljuje uporabo e-naslova za potrebe obveščanja. Pri štetju glasov bomo upoštevali le en glas s posameznega IP-naslova.

  O varovanju osebnih podatkov >>

  Nagrada Radojke Vrančič

  Prejemnica letošnje nagrade Radojke Vrančič, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino prevajalcem, starim do 35 let, prevajalka Lara Unuk. Nagrado prejme za  sklop prevodov štirih romanov – Ilias Venezis Številka 31328 (Cankarjeva založba, 2019), Makis Citas Bog mi je priča (Beletrina, 2019), Kalia Papadaki Dendriti (Goga, 2019) in Mirto Azina Hronidi Eksperiment (KUD Police Dubove, 2020).

  Več >>
   

  Nagrada za literarni prvenec

  Nagrado za najboljši literarni prvenec 36. Slovenskega knjižnega sejma 2020 prejme BORUT KRAŠEVEC za knjigo AGNI (LUD Šerpa, 2020). Nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, je izbrala žirija v sestavi Diana Pungeršič (predsednica), Žiga Rus (član) in Veronika Šoster (članica). Predstavitev nagrajenca bo v okviru programa 36. Slovenskega knjižnega sejma potekala v sredo, 25. novembra, ob 11. uri v oddaji Literarna matineja na  ARS – 3. programu Radia Slovenija.