Pisateljski oder - program

  Berem. Zajeten roman.

  Soorganizator dogodka: Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z založbo Beletrina

  Sodelujoči: Goran Vojnović, vodi: Boštjan Videmšek

  Goran Vojnović je najbolj plodovit slovenski avtor mlajše generacije. Knjige, filmi, gledališke predstave kolumne: njegove misli, ideje, razlage uvidi in zgodbe so postali del družbenega tkiva, ki se, žal, vse bolj razkraja. Z Boštjanom Videmškom, partnerjem v boju proti zločinom (proti človečnosti), se nikakor ne bosta pogovarjala le o usodi Marka Đorđića, popotnika po regionalnem 21. stoletju. Pogovarjala se bosta o družbi, državi, politiki, literaturi, humanizmu, avtorskih dilemah, mejah empatije in etike, družbenem angažmaju, pisani besedi&pismenosti, nevralgiki trenutka in, seveda, o Luku Dončiću. 

  Predvajanje na spletu: torek, 23. 11. 2021

  Nagrada za najboljši knjižni prvenec in nagrada Radojke Vrančič za mladega prevajalca

  Soorganizator dogodka: Društvo slovenskih pisateljev, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in 3. program Radia Slovenija – program Ars

  Sodelujoči: Natalija Milovanović, Tomaž Potočnik, vodi: Tina Kozin

  Kako letošnja dobitnika nagrade Slovenskega knjižnega sejma za najboljši knjižni prvenec in nagrade Radojke Vrančič za mladega prevajalca vidita svoje ustvarjanje? Kakšna je bila pot, ki ju je vodila v jezikovne svetove in kako ju določajo? O tem v oddaji Literarna matineja, v kateri bomo predstavili tudi odlomke iz nagrajenih del. 

  Predvajanje na spletu: sreda, 24. 11. 2021 (ob 11:05 na valovih Programa Ars, potem v arhivu Radia Slovenija)

  Litteræ Slovenicæ v novih podobah in jezikih

  Soorganizator dogodka: Društvo slovenskih pisateljev

  Sodelujoči: urednici Tanja Petrič, Tina Kozin, prevajalka Liza Linde in avtorica Lidija Dimkovska, vodi: Breda Biščak

  Uveljavljena knjižna zbirka Litteræ Slovenicæ Društva slovenskih pisateljev je v letu 2021 bogatejša za štiri nove knjige in novo celostno podobo. V luči predstavitve na Frankfurtu 2023 so v nemškem prevodu izšle kar tri knjige – Liza Linde in Jens Sakelšek sta v nemščino prevedla kultno Ropotarno Petra Svetine z nekaterimi novimi ilustracijami Damijana Stepančiča, Ann Catrin Bolton je prevedla pesniško zbirko Koža Toneta Škrjanca, Alexander Sitzmann pa z nagrado EU ovenčan roman Rezervno življenje Lidije Dimkovske. Edina španska izdaja med novostmi prinaša zgodbe Težkomentalci Jedrt Lapuh Maležič v prevodu Marjete Drobnič. O novih prevodih, prevajalsko-uredniških zagatah in desetletni »bilanci« zbirke se bomo pogovarjali z urednicama Tanjo Petrič in Tino Kozin, prevajalko Lizo Linde in avtorico Lidijo Dimkovsko. 

  Predvajanje na spletu: sreda, 24. 11. 2021

  Kritični pesniški glasovi iz Irana in Slovenije; Vrabec Anarhist predstavlja

  Soorganizator dogodka: Društvo slovenskih pisateljev

  Sodelujoči: Sara Afzali, Pooyesh Azizeddin, Lenart Sušnik, Vid Karlovšek, vodi: dr. Igor Divjak

  Iranska pesnika, ki živita v Sloveniji, Sara Afzali in Pooyesh Azizedin, bosta z mladima slovenskima pesnikoma Lenartom Sušnikom in Vidom Karlovškom spregovorila o vlogi kritične moči pesniške besede. V Iranu je teokratski režim svobodno pesniško ustvarjalnost pregnal na rob družbe, pri nas pa pesniške glasove skuša utišati diktatura kapitala. Ima pesniška beseda res tako emancipatorno moč, da se je oblasti po vsem svetu bojijo? Kaj narediti, da bo v javnosti bolj slišana? So iranski pesniki v Evropi našli tisto zatočišče, ki so ga iskali? V kolikšni meri so se povezali z našimi ustvarjalci? Pogovor bo moderiral dr. Igor Divjak, odgovorni urednik portala Vrabec Anarhist.

  Predvajanje na spletu: četrtek, 25. 11. 2021

  Zvočna knjiga: Iztok Mlakar bere Desetega brata

  3. program Radia Slovenija – program Ars

  Iztok Mlakar, Alen Jelen, dr. Urška Perenič, harmonikar Borut Mori, kitarist Andrej Ofak, vodi: Vlado Motnikar

  Mladi razumnik, grajska gospoda in vaški posebnež, svobodoljubne ideje in ljudsko izročilo, realizem in romantika, patina 19. stoletja in brezčasnost – vse to je slovenska literarna klasika, Jurčičev Deseti brat. Odslej tudi v zvočni knjigi Programa Ars in ZKP RTV Slovenija. Zvočnico, ki je nastala v sodelovanju s SNG Nova Gorica, bosta predstavila igralec Iztok Mlakar – ta je prvemu slovenskemu romanu posodil svoj glas – in režiser in urednik Alen Jelen. Jurčičev opus bo opisala dr. Urška Perenič, dogodek pa bosta pospremila tudi harmonikar Borut Mori in kitarist Andrej Ofak, ki sta v Jurčičevih delih našla glasbeni navdih. Moderator bo Vlado Motnikar.

  Predvajanje na spletu: četrtek, 25. 11. 2021 ob 14:05, na valovih Programa Ars, potem pa v arhivu Radia Slovenija.

  Studio ob 17-tih: O resoluciji o nacionalnem programu za kulturo in še kaj

  Soorganizator dogodka: 3. program Radia Slovenija – program Ars

  Sodelujoči: Marko Golja z gosti

  Sredi septembra je Ministrstvo za kulturo objavilo nelektoriran osnutek Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2021-2028. Marko Golja pripravlja Studio ob 17-ih o ambiciji ministrstva pripraviti celovito strategijo. Ob oddajanju pričujoče napovedi je vedel samo, da bo v oddajo zagotovo povabil ministra dr. Vaska Simonitija, ob njem pa še koga, ki živi za književnost in s književnostjo.

  Spletno predvajanje: četrtek, 25. 11. 2021 ob 17:05 na valovih Programa Ars, potem pa v arhivu Radia Slovenija.

  Berem. Pesniško knjigo.

  Soorganizator dogodka: Društvo slovenskih pisateljev

  Sodelujoči: Anja Novak, vodi Saša Pavček

  Igralki in pesnici Anja Novak in Saša Pavček bosta na Pisateljskem odru predstavili Anjino pesniško knjigo, ki je izšla pri Založbi Sanje, pesniški prvenec Rane rane. Je lepa in drzna knjiga z rdečo harakiri rano na sredini, knjiga, ki se aktivno razrašča v prostor in čas in v sebi skriva še mnogo več od zapisanega: imetniki knjige preko QR kod ob pesmih dostopajo do pesmi v zvočni obliki, malone vsaka pesem pa ponuja vrsto dodatnih video in zvočnih umetniških vsebin, ki peljejo v spletni objem z drugimi umetnicami in umetniki.

  Spletno predvajanje: petek, 26. 11. 2021

  Svetlana Velmar-Janković: Lagum - nova knjiga v zbirki Sto slovanskih romanov ob 15. obletnici zbirke

  Soorganizator dogodka: Forum slovanskih kultur

  Sodelujoči: Srbski pisatelj Aleksandar Gatalica, direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter, vodi: Vlado Motnikar

  Roman Lagum, ki velja za klasično delo sodobne srbske književnosti, je pretresljiva gosto spletena zgodba o ugledni beograjski meščanski družini se dramatično zaplete v letih med drugo svetovno vojno in usodno razplete neposredno po njej. A Lagum ni samo roman o »temi in zlu«, ki nujno zaznamujeta velike družbene spremembe in prelome, temveč tudi roman o človeški moči in nemoči, ljubezni in preziru, usodnih besedah in molku, političnem oportunizmu in ideološki zaslepljenosti, »pravih« odločitvah na »napačni« strani, »stari morali« in »novi pravici«.

  Predvajanje na spletu: sobota, 27. 11. 2021

  Predstavitev nagrajenke literarne nagrade mira za leto 2021

  Soorganizator dogodka: Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira

  Sodelujoči: nagrajenka Luna Jurančič Šribar in slikarka Mojca Fo, katere umetniško delo je bilo del nagrade mira, vodi: dr. Igor Divjak, član žirije

  Nagrado mira že deveto leto podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira slovenskim ustvarjalkam za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja in premišljevanja o literaturi in kulturi ter celostne osebnostne drže, skladno z Listino Mira. Komisija za literarno nagrado mira za leto 2021 se je večinsko odločila, da je letošnja dobitnica Luna Jurančič Šribar, doktorica antropologije, prozaistka in delavka v nevladnih organizacijah, ki se ukvarjajo z marginaliziranimi skupinami, problematiko brezdomstva, položajem žensk, ki doživljajo revščino.
  Vsaka oseba je edinstvena, posebna in že zaradi tega drugačna od drugih. Vendar to ni nekaj, zaradi česar naj bi se človek počutil drugačnega, to postane umetnica ali umetnik s tem, da razkrije svoja najintimnejše bistvo, svoje strahove, želje, hrepenenja, vse, kar ga dela takšnega, kakršen v bistvu je. Povedati to enakovredno kot ženska ali kot moški na svoj izčiščen način, je osnova vsake sodobne poetike.
  Nominirane so bile še: Cvetka Bevc, Blanka Erhartič, Nada Marija Grošelj, Amalija Jelen Mikša, Jerneja Jezernik, Ivana Kampuš, Urška Klakočar Zupančič, Mirana Likar, Katja Mihurko Poniž in Đurđa Strsoglavec.

  Predvajanje na spletu: nedelja, 28. 11. 2021

  Ženske in tabuji - Ko spregovorijo muze

  Soorganizator dogodka: Založba Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Erica Johnson Debeljak, Bronja Žakelj, Suzana Tratnik, vodi: Carmen L. Oven

  V preteklosti so večino avtobiografij napisali moški, ženske like in muze v literaturi so večinoma ustvarjali moški. So bile ženske avtorice premalo samozavestne in njihova življenja v senci patriarhalnih razmerij? Avtorice knjižnih uspešnic Erica Johnson Debeljak, Bronja Žakelj in Suzana Tratnik bodo govorile o pomembnosti opolnomočenja žensk, osvetljevanju tabujev in razelektritvi besed, ki so nekoč veljale za psovko, namenjeno le ženskam.

  Predvajanje na spletu: ponedeljek, 29. 11. 2021

  Tradicionalna prireditev Slovenske sekcije Ibby, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS in revije Otrok in knjiga

  Soorganizator dogodka: Slovenska sekcija Ibby, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, revija Otrok in knjiga

  Sodelujoči: Miha Mohor, Dragica Haramija, Leonida Babič in predstavnik založbe KUD Sodobnost International, vodi: Špela Frlic

  Povezani preko spleta skupaj beremo in se skupaj veselimo uspehov na področju slovenske mladinske književnosti doma in na tujem. V studiu se bodo Špeli Frlic, predsednici komisije za podelitev nagrade in priznanj Slovenske sekcije IBBY za posebne dosežke na področju promocije branja in mladinske književnosti, pridružili prejemnik nagrade Miha Mohor in prejemniki priznanj Dragica Haramija, Leonida Babič in predstavnik založbe KUD Sodobnost International. S kratkimi video portreti bomo predstavili dobitnike mednarodnih diplom za uvrstitev na IBBY častno listo 2020 in nominaciji za Andersenovo nagrado 2020 - Natašo Konc Lorenzutti, Ano Barič Moder, Ano Zavadlav, Petra Svetino in Damijana Stepančiča.

  Spletno predvajanje: torek, 30. 11. 2021

  Berem. Slikanico.

  Soorganizator dogodka: Društvo slovenskih pisateljev

  Sodelujoči: dr. Aksinja Kermauner, Maja Kastelic, vodi: Alenka Urh

  Slikanica je hibridna umetniška oblika, ki spaja verbalno in vizualno komunikacijo v enovito celoto ter odpira okno v svet besedne in likovne umetnosti. Interakcija med besedo in sliko omogoča estetski doživljaj, ki se precej razlikuje od recepcije drugih literarnih zvrsti in oblik. Kako torej brati slikanico? O tem zanimivem vprašanju se bomo pogovarjali s pisateljico Aksinjo Kermauner, avtorico odlične tipne slikanice Žiga Špaget gre v širni svet (MIŠ, 2010) in ilustratorko Majo Kastelic, avtorico nagrajene slikanice brez besedila Deček in hiša (Mladinska knjiga, 2015).

  Predvajanje na spletu: torek, 30.11.2021

  Rastem s knjigo

  Soorganizator dogodka: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

  Sodelujoči: Nataša Konc Lorenzutti, Vinko Möderndorfer, vodi: Tjaša Urankar

   Pogovor bo osvetlil spodbujanje branja mladih, obiskovanje knjižnic ter ostale aktivnosti, ki potekajo v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS (JAK) v sodelovanju s splošnimi knjižnicami in slovenskimi osnovnimi ter srednjimi šolami. V središču predstavitve bosta avtorja letošnjih izbranih knjig; Nataša Konc Lorenzutti in Vinko Möderndorfer ter vodja projekta RSK na JAK Tjaša Urankar.

  Predvajanje na spletu: sreda, 1. 12. 2021

  Brodnik med umetnostjo in ekonomijo - ob podelitvi Schwentnerjevih nagrad

  Soorganizator dogodka: založba Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Tanja Tuma, Rok Glavan, Samo Rugelj

  Izdajo zgodovinskega romana Brodnik sta se pisateljica Tanja Tuma in Mladinska knjiga poklonila legendarnemu slovenskemu založniku Lavoslavu Schwentnerju, po katerem se imenuje največja založniško-knjigotrška nagrada v Sloveniji. Če bi živel danes, bi po mnenju antikvarja in dobrega poznavalca Schwentnerjevega življenja in dela Roka Glavana, Schwentner zagotovo prvi uvedel spletno stran, telefonsko in internetno trženje. So med slovenskimi založniki še Schwentnerji? Kdo je bil ta prodorni mož in kaj je imel, česar danes ni več, a bi potrebovali, bomo izvedeli v pogovoru s Tanjo Tuma, Rokom Glavanom ter založnikom in pisateljem Samom Rugljem.

  Predvajanje na spletu: četrtek, 2. 12. 2021

  Porivi, padci in hiše: pogovor z Ivanom Antićem

  Soorganizator dogodka: Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Srbskim književnim društvom

  Sodelujoči: Ivan Antić, vodi: Silvija Žnidar

  Ivan Antić je srbski pisatelj, pesnik in prevajalec, ki živi in ustvarja v Ljubljani.  V slovenščini se je doslej predstavil s svojo drugo knjig zgodb Membrane membrane (2019, Cankarjeva založba). Tokrat bo v  pogovoru s kritičarko Silvijo Žnidar predstavil prvenec Tonus, ki se trenutno prevaja v slovenščino. Beseda bo tekla tudi o prevodu Dol dol Daneta Zajca, za katerega je lani prejel nagrado Srbskega društva književnih prevajalcev Miloš N. Đurić, in o nedavno objavljenem prevodu Hiše Markove, edine prozne, skoraj povsem pozabljene knjige Tomaža Šalamuna.

  Spletno predvajanje: petek, 3. 12. 2021

  Tone Hočevar in Evald Flisar o svojih novih knjigah

  Soorganizator dogodka: KUD Sodobnost International

  Sodelujoči: Tone Hočevar, vodi: Katja Klopčič Lavrenčič

  KUD Sodobnost International predstavlja novi deli dveh svetovnih popotnikov, odličnih avtorjev in iskrivih sogovornikov.
  Evald Flisar je najbolj prevajan slovenski pisatelj: doslej je izšlo 225 prevodov njegovih del v 40 jezikih sveta. Njegov najnovejši roman Nevidni ot®ok prinaša nenavadno »ljubezensko« zgodbo, dnevniške zapiske Adama in Eve, katerih želje so se skoncentrirale v željo po otroku. A kam se zateči, ko ostane želja neizpolnjena? Beg pred praznino je vse bolj divji, roman pa drzno preizprašuje mejo med resničnim in izmišljenim – ali zgolj nevidnim?
  Tone Hočevar je svoje spomine na spremljanje svetovnih političnih in drugih preobratov zajel v Skušnjavah, v najnovejši knjigi Kosmata druščina pa se posveča svojim pasjim spremljevalcem. Prav po njihovi zaslugi je sklenil marsikatero poznanstvo in so se mu odprla marsikatera sicer trdno zaprta vrata. Čistokrvni in rešenčki, nagajivi, ostri, lovski in neznansko bistri in čuteči, prvi terapevtski psi in celo filmska zvezda … Tonetove »pasje« zgodbe prinašajo marsikatero spoznanje in še zdaleč ne bodo navdušile le pasjeljubcev.

  Predvajanje na spletu: sobota, 4. 12 .2021

  Vznemirljive pisave - Dejan Koban predstavlja nove pesniške glasove

  Soorganizator dogodka: NUZ IGNOR

  Sodelujoči: Urša Majcen in Veronika Razpotnik, vodi: Dejan Koban

  Dejan Koban se bo pogovarjal z dvema mladima in obetavnima pesnicama, ki vsaka zase gradita svojo lastno poetiko, ki je že v samih začetkih samosvoja, neobičajna, karakterna, močna in neupogljiva. Gre za poezijo, ki hodi po lastni gazi, ki se ne nagiba v težišča literarnih trendov in ki najmanj želi biti všečna. Ob kratkih pogovorih bosta pesnici prebrali nekaj svojih pesmi. Naj vas nove poetike prevzamejo.

  Predvajanje na spletu: nedelja, 5. 12. 2021

  Organizator 37. slovenskega knjižnega sejma je Gospodarska zbornica Slovenije.
  Javna agencija za knjigo RS je partner 37. SKS 2021