Pogovorna postaja

  Mladi na internetu

  Soorganizator dogodka: Cankarjeva založba

  Sodelujoči: Dan Podjed, Neli K. Filipić, Teo Čeh, vodi: Aljoša Harlamov

  Dostopnost tehnologije in svetovnega spleta ter družabna omrežja odpirajo številna vprašanja o zasebnosti, zbiranju podatkov, samopodobi, nasilju in preračunljivih prevarah, na katera sodobne družbe še nismo našle odgovorov. Kako prepoznati in zatreti lažne novice? Kaj storiti glede spletnega nasilja, vsiljevanja »popolnosti« s filtri ipd.? Kako se na spletu znajde slehernik, predvsem pa mladi, rojeni v kibernetni svet? O tem bomo govorili z Neli K. Filipić, avtorico mladinskega romana Fronta, antropologom, ki se ukvarja z družabnimi omrežji, dr. Danom Podjedom, ter Teom Čehom, članom skupine Dunking Devils. Pogovor bo povezoval urednik Aljoša Harlamov.

  Predvajanje na spletu: torek, 23. 11. 2021

  Samozaložništvo – ustvarjalna in finančna pustolovščina

  Soorganizator dogodka: Avrora

  Sodelujoči: Mojca Rudolf, Natalija Pavlič, vodi: Valentina Parovel

  Pogovor na temo samozaložništva: zakaj ustvarjamo v samozaložbi, kakšne so naše poti do bralcev. Vse, kar ste si vedno želeli vedeti o samozaložništvu, a vam nihče ni povedal.

  Predvajanje na spletu: sreda, 24. 11. 2021

  Kdo je naše sreče kovač?

  Soorganizator dogodka: založba Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Aljoša Bagola, Laura Škvorc in Nuša Klepec, vodi: Bernarda Žarn

  Ljudje za preživetje potrebujemo skupnost, ki nam bo pomagala ohranjati duševno čilost in vzdržljivost. So družbena omrežja z odobravajočimi čustvenčki in palci navzgor rešitev ali problem, ki nas dolgoročno pelje v negotovost ali celo anksioznost? Se bomo prepustili sodobnim tehnološkim platformam, ki za vsako ceno iščejo našo pozornost, ali jih bomo regulirali? V pogovoru, ki ga bo vodila Bernarda Žarn, bodo sodelovali psihologinja Nuša Klepec iz Logout – Center pomoči pri prekomerni rabi interneta, Aljoša Bagola, kreativec in avtor uspešnic, ter Laura Škvorc, vplivnica z družbenih medijev.

  Predvajanje na spletu: četrtek, 25. 11. 2021

  Kako ravnati s frustracijami, ki nam jih prinaša življenje

  Soorganizator dogodka: založba Primus

  Sodelujoči: Varja Prinčič, vodi: Maša Jelušič

  Živimo v težkih časih. Ljudje se soočajo z velikimi frustracijami. Ni človeka, ki ne bi živel z visoko stopnjo stresa v sebi. To povzroča, da so vsi naši odnosi napeti, mi smo prestrašeni, negotovi, ne sproščeni in če se počutimo še neljubljeni, pomeni, da se v vsak dan zbudimo s tono teže na ramenih. Kdo si želi takega življenja? O tem bosta razpravljali avtorica knjige  Let mrtve ptice Varja Prinčič in Maša Jelušič.

  Predvajanje na spletu: petek, 26. 11. 2021

  Korak, hoja, pot: Samo Rugelj in Anja Kovačič

  Soorganizator dogodka: založba Litera

  Sodelujoči: Samo Rugelj in Anja Kovačič, vodi: Žiga Valetič

  Založba Litera prireja dogodek z naslovom Korak, hoja, pot, na katerem bosta o svojih aktualnih delih spregovorila svetovna popotnica Anja Kovačič ter publicist in pisatelj Samo Rugelj. Samo Rugelj bo predstavil avtobiografsko pripoved Na prepihu (2021, Litera), Anja Kovačič pa  leposlovno izpoved popotnice Ujeta v svobodi (2021, Miš). Obema so skupne teme pot, pohodništvo, premagovanje lastnih mej, spoprijemanje s strahovi, spoznavanje sebe kot tudi čas pandemije. V pogovoru, ki ga bo vodil Žiga Valetič, bosta sogovornika govorila o temah, ki ju povezujejo, in doživljajih človeka na tovrstnih poteh.

  Predvajanje na spletu: sobota, 27. 11. 2021

  Od kaosa do kaosa: Miti (o) včeraj in danes

  Soorganizator dogodka: založba Morfem

  Sodelujoči: Svetlana Slapšak, Izar Lunaček, vodi Tjaša Koprivec Vuga

  Simargl grozi, da bo razdejal zvezdni plašč. Dolgouhi (shujšani sivi volk) preži in poglede lovi. Rudra in njegove lakomne puščice sikajo skozi zrak. Ratatosk s pomenljivimi poudarki vnema že tako silovit prepir. Geb se bo zdajci nasmehnil – saj ne bo usodno zatresel tal? Kaj utegne odvrniti svečenica Pitija, če jo pobaramo o skorajšnjem koncu sveta? Bo Svetovid kaj bolj v oporo? S silnim bajeslovnim zamahom zarežemo v nebo in zemljo, da bi umeli porajanje in konec – in vsešir vmes. 

  Predvajanje na spletu: nedelja, 28. 11. 2021

  Oživljena stoiška misel danes

  Soorganizator dogodka: Slovenska Matica

  Sodelujoči: Marko Uršič in Igor Škamperle, vodi: Manca Košir

  V času velikih negotovosti ljudje iščejo odgovore na vprašanja o smislu, nujnosti in svobodni volji. Tako se tudi danes, ko nas epidemija postavlja pred nerazrešljiva protislovja in še poglablja razdor med nami, sprašujemo, kako v nemirnih časih ohraniti mirno kri, utrjevati veselje do življenja in se uriti v vrlinah. Morda tudi zato stoicizem danes doživlja renesanso. Vnovični ponatis Dnevnika cesarja Marka Avrelija, prevod Petrarcove Moje skrivnosti pa tudi sodobne uspešnice Daniela Kleina Potovanja z Epikurjem potrjujejo ta trend. Sta se individualizem ni potrošništvo izpela in si ljudje spet želijo povezovati v skupnosti in živeti zmerno? Je digitalni fevdalizem pripeljal svoje sužnje do spoznanja, kako pomembno je resnično, živo prijateljstvo? Se prebuja tudi čut za etiko? O tem se bo dr. Manca Košir pogovarjala z gosti.

  Predvajanje na spletu: ponedeljek, 29. 11. 2021

  Nepozabna poezija – pridobljeno s prevodom

  Soorganizator dogodka: založba Goga

  Sodelujoči: Srečko Fišer in Martina Ožbot, vodi: Maja Šučur

  Srečko Fišer, mojster prevodne besede, je več kot petnajst let prevajal veliki opus Francesca Petrarce. Zbirka Canzoniere je eden največjih spomenikov svetovne književnosti in osrednje – bolj ali manj vseživljenjsko – delo znamenitega renesančnega pesnika Francesca Petrarce. Integralna dvojezična slovenska izdaja v dveh zvezkih vsebuje 366 pesmi na več kot 1000 straneh. Opremljena je z uvodom, prevajalčevimi pojasnili in izčrpnimi opombami. Če je Petrarca oče evropske lirike nasploh, je oče slovenske lirike še posebej; dobro je znano, kako pomemben je za Prešerna. Prav zato, ker se je prek našega Pevca petrarkovski sonet tako močno vpisal v slovensko pesniško senzibilnost, je pomembno, da spoznamo tudi druga in drugačna besedila iz Pesmarice (doslej neprevedena) ter damo tudi že znanim spregovoriti brez njegovega implicitnega pripovedništva.

  Predvajanje na spletu: torek, 30. 11. 2021

  Ali je PEN političen?

  Soorganizator dogodka: PEN

  Sodelujoči: dr. Svetlana Slapšak, dr. Iztok Simoniti, dr. Boris A. Novak, vodi: Tanja Tuma

  Ob stoletnici Mednarodnega PEN se vedno znova postavlja vprašanje, ali naj se PEN meša v politiko. Ob ustanovitvi leta 1921 so se književniki na čelu z Amy Catherine Dawson Scott, Johnom Galsworthyjem in neumornim tajnikom organizacije pesnikom Hermonom Ouldom izrekli, naj bo republika leposlovja svobodna in odmaknjena od političnih idej. Kmalu so svobodo književnikom začeli omejevati fašizem v Italiji, nacizem v Nemčiji in komunizem v Sovjetski zvezi. Tudi v nedavni zgodovini sta se mednarodni in Slovenski PEN morala angažirati in javno izreči. Je pero lahko močnejše od meča, ko brani svobodo izražanja, pretok leposlovja, kulturo in dediščino človeštva? Kako pomagati preganjanim pisateljem, ki žrtvujejo vse za svobodno besedo? O izzivih te mednarodne pisateljske organizacije nekoč in danes bodo v pogovoru s Tanjo Tuma, predsednico Slovenskega PEN-a, spregovorili: dr. Svetlana Slapšak, nagrajenka Ameriškega PEN-a za svobodo govora v letu 1993, dr. Iztok Simoniti, dolgoletni član Slovenskega PEN-a in avtor knjige Vode svobode in Jasmina Rihar, koordinatorka ICORN – Ljubljana, mesto zatočišče preganjanih pisateljev.

  Predvajanje na spletu: sreda, 1. 12. 2021

  Gospoda in vohun – gosposkost vohunov in reševalcev sveta

  Soorganizator dogodka: založba Primus

  Sodelujoči: Jure Godler, vodi: David Urankar

  Jure Godler, vsestranski glasbenik, televizijski, gledališki in spletni ustvarjalec, mojster komedije, pisatelj, intelektualec in sodobno utelešenje klasičnega gospoda, in David Urankar, televizijski voditelj, maneken, spletni vplivnež in nekdanji športnik, se bosta pogovarjala o Juretovem novem romanu Vohun, ki me je okužil, se dotaknila vohunsko-avanturističnega žanra in gosposkosti vohunov in reševalcev sveta.

  Predvajanje na spletu: četrtek, 2. 12. 2021

  Biti ženska in pisateljica – kaj zanima ženske ustvarjalke v letu 2021

  Soorganizator dogodka: založba Mladika

  Sodelujoči: Jasna Blažič, Darinka Kozinc, Vilma Purič, vodi: Marij Čuk

  Tri intelektualke bodo v pogovoru razmišljale o percepciji emancipacijskega procesa ženske. Ali se je ta proces v književnosti v polnem razbohotil ali je še vedno ujet v stereotipe?

  Predvajanje na spletu: petek, 3. 12. 2021

  Izzivi izobraževanja v 21. stoletju

  Soorganizator: Mladinska knjiga

  Sodelujoči: Kristijan Musek Lešnik, Mateja Urbančič Jelovšek, Roman Brunšek, vodi: Alenka Kepic Mohar


  Z zanimivimi govorci, ki že več desetletij spremljajo slovenski šolski sistem, bomo razpravljali  o tem, katera znanja naj bi slovenska šola 21. stoletja nudila sodobnim generacijam, kako najti ravnovesje med znanjem in razvojem vseživljenjskih in kako naj se šola sooča z okoljem pametne tehnologije ter posledicami šolanja na daljavo v času epidemije.

  Predvajanje na spletu: petek, 3. 12. 2021

  Anja Mugerli in Čebelja družina

  Soorganizator dogodka: nagrada EU za literaturo

  Sodelujoči: Anja Mugerli, vodi: Andrej Blatnik

  Anja Mugerli (1984) je diplomirala iz slovenistike in – ena zelo redkih v Sloveniji! - magistrirala iz uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja. 2015 je bila njena zbirka kratkih zgodb Zeleni fotelj nominirana za najboljši prvenec, 2020 pa je Čebelja družina prejela nagrado EU za literaturo, čemur običajno sledi vrsta prevodov. O filigransko napisani knjigi zgodb, katere rdeča nit so obredi oziroma stari običaji, značilni za slovensko kulturo, se bo z avtorico pogovarjal urednik Andrej Blatnik.

  Predvajanje na spletu: sobota, 4. 12. 2021

  Vesela znanost

  Soorganizator dogodka: ZRC SAZU

  Sodelujoči: Saša Babič, Janoš Ježovnik, Dan Podjed, vodi: Boris Kern

  Usvajanje znanja preko igre, zabavni podatki in poigritev so eni od temeljnih načinov, kako predati pomembna spoznanja znanosti širši publiki. Izkoriščanje tako sodobnih (elektronskih) kot tradicionalnih oblik (družabnih) iger pa tudi učnih vsebin lahko pomeni dodatno vrednost – ne le za tiste, ki usvajajo znanje, temveč tudi za raziskovalce, saj se lahko potopijo v poigritve in podatke pretopijo v igro. V pogovoru bodo Dan Podjed, Saša Babič in Janoš Ježovnik pretresali izzive poigritev in družabnih iger, predstavili proces njihovega nastanka, tudi na primeru njihovih projektnih izdelkov: družabna igra Umazana igra, miselna igra Pregovorni spomin, jezikovna igra Besedoboj in jezikovni portal Franček.

  Predvajanje na spletu: nedelja, 5. 12. 2021

  Organizator 37. slovenskega knjižnega sejma je Gospodarska zbornica Slovenije.
  Javna agencija za knjigo RS je partner 37. SKS 2021