Debatna kavarna

  Debatna kavarna je prostor govorice – strokovne, poglobljene, včasih provokativne, ob koncu tedna tudi klepetavo sproščene, vse tiste, ki zrcali trenutno najbolj vroče na založniškem trgu.  

  Naj bo med dopoldanskim vrvežem mladeži ali v gneči slovite sejemske sobote, ko hodniki Cankarja kar pokajo po šivih, v Prvem preddverju se že dve desetletji ohranja odprt in množičen oder Debatnih kavarn. 

  O možnosti smešnega v slovenski literaturi se bosta pogovarjala Boštjan Gorenc Pižama in Miha Mazzini, uredniki bodo pretresali umišljeno literaturo, odmeve #metoo na literarnem prizorišču, razglabljali bodo o usodi poučnih knjig za otroke; kar nekaj debat se bo osredotočilo na spregledane literate, recimo tržaško pisateljico Ivanko Hergold ter humornega pesnika in literata Ivana Roba. Debate se bodo dotaknile tudi družbenih in filozofskih vprašanj, harmonije človeškega razuma, do zen budizma ali kritičnega pretresa prevladujočih družbenih diskurzov. 

  Knjižni blogerji se bodo pogovarjali o knjigah, ki so jih napisali, beseda bo tekla tudi o pomenu domačih knjižnic in o pisanju esejistike z letošnjim Rožančevim nagrajencem Marcelom Štefančičem, norveški raziskovalec in pisatelj Erling Kagge pa bo razglabljal o hoji kot najbolj literarni dejavnosti.  

  Tekla bo beseda o usodi založništva v »postapokaliptičnem« času s Samom Rugljem in Andrejem Blatnikom, pa o ustvarjanju v knapovskem okolju z Orlandom Uršičem ter kulturnim ministrom in ustvarjalcem Zoranom Pozničem.

  Mesto v gosteh Murska Sobota bo pripravilo debato o dejstvih in stererotipih o Prekmurcih, ki jo bo vodila Ksenija Horvat, gostujoča država sejma je letos kar vsa Evropa, zato se bomo o literaturi v medijih pogovarjali z nemškim literarnim kritikom Denisom Scheckom in španskim profesorjem Tomásom Albaladejo. 

  To je le nekaj namigov, program debate teče nepretrgano in moderirano od 9. ure do zaprtja sejma. 

  Vsebina in zasnova posamičnih debat sta v pristojnosti in odgovornosti organizatorja debate, ki je naveden ob naslovu. Pridržujemo si pravico do spremembe urnika, najnovejši program je dosegljiv na spletni strani sejma.