Založniška akademija

  Osrednja tema letošnje Založniške akademije je branje. Brez tega namreč ni založništva: če bi ljudje prenehali brati knjige, potem jih tudi izdajati, tržiti in izposojati ne bi imelo smisla in založbe, knjigarne in knjižnice bi izginile. Slednje samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega: izumiranje takšnih ali drugačnih ustanov in dejavnost sta pač del človeške zgodovine. Toda, kaj kot civilizacija izgubimo, če bi ljudje prenehali brati knjižna besedila in bi si za edini vir informacij izbrali zaslonske medije? Bi bila to civilizacijska izguba ali znamenje napredka? Povedano drugače, je branje knjig postalo arhaično početje ali pa nam omogoča vstop v vsebine in zgodbe, ki jih je mogoče doseči, doživeti in razumeti le skozi branje? Je branje svojevrstna vadba za mišljenje in protiutež večopravilnosti ali nepotrebna izguba časa, ki bi ga lahko koristneje porabili drugače? So podatki o bralnih navadah skupaj z založniško statistiko merilno orodje, ki kaže intelektualno zmogljivost posamezne družbe, ali pa ravno nasprotno, njeno zasidranost v izumirajoče medije? Kaj nam o vsem tem pripoveduje založniška statistika in kje smo glede tega v Sloveniji?

  O teh in podobnih vprašanjih bodo na letošnji Založniški akademiji po novi raziskavi o bralnih navadah v Slovenji razmišljali trije domači in skupina tujih predavateljev, ki nam bodo slovenske izsledke pomagali postaviti v širši mednarodni kontekst. 

  LETOŠNJI PREDAVATELJI:

  • Erling Kagge, norveški pisec, pustolovec in založnik
  • Jaclyn Swope, analitičarka v Nielsen BookScan, mednarodnem podjetju, ki razvija orodja za sledenje in analizo knjigotrških podatkov
  • Enrico Turrin, ekonomist, analitik in namestnik direktorja Evropskega združenja založnikov
  • Miha Kovač, profesor na Filozofski fakulteti, avtor več študij o slovenskem založništvu
  • Samo Rugelj, založnik, publicist in pisatelj, avtor več študij o slovenskem založništvu
  • Andrej Blatnik, profesor na Filozofski fakulteti, pisatelj in urednik, avtor več študij o slovenskem založništvu
  • Adriaan van der Weel, profesor na Univerzi v Leidnu ter avtor številnih knjig o branju in založništvu